Django con

Vintage-rannekellot

Lähettänyt on joulu 18, 2019

Rannekellot ovat näyttäneet aikaa jo vuosisatojen ajan, mutta ovat nyt käymässä ehkä harvinaisemmiksi nykynuorison ranteessa; aikaa kun on joidenkin mielestä helpompi katsoa älypuhelimesta kuin vilkaista omaan käteensä.

Mutta jo niinkin kauan sitten kuin vuonna 1571 oli ensimmäinen ranteessa käytettävä kello valmistunut; tai oikeastaan sen tekijä Robert Dudley kutsui sitä “käsivarsikelloksi” annettuaan sen kuningatar Elisabeth I:lle. 1800-luvun lopulla varsinaisia rannekelloja alettiin kuitenkin valmistaa, kun Patek Philippe kehitteli mallin, joka oli tarkoitettu alun perin naisten käyttöön, ja aivan sarjatuotantona samoihin aikoihin, sillä Saksan keisari Wilhelm I tilasi laivaston upseereille peräti 2000 kappaletta nahkahihnaisia, metallilla suojattuja kelloja. Aluksi rannekelloissa oli mekaaninen heilurikoneisto, joka kävi jousivoimalla; niinpä kello piti niin sanotusti vetää eli virittää kerran päivässä, jotta se jatkaisi tauotta käymistään. 1960-1970 -luvuilla alkoivat sitten yleistyä automaattiset rannekellot, ja erityisesti tarkat kvartsikellot. Mekaanisissa kelloissa kiehtookin tarkkuuden sijaan yleensä käsityötaito: esimerkiksi Patek Philippen Calibre 89 -rannekello on hinnaltaan jopa melkein 4 miljoonaa. Kellon kehittäminen nimittäin kesti yhdeksän vuotta, ja siitä löytyy 33 erikoistoimintoa, mukaan lukien tähtiaika. Mutta mitä on sanottava nykyään vintageksi luokiteltavista rannekelloista; onko niissä vielä vetovoimaa?

Mitä ovat vintage-rannekellot?

Erään asiantuntijan mukaan myös kelloharrastuksessa on kahdenlaista tyyppiä: käyttäjiä ja kerääjiä. Jos ajattelemme vintage-rannekelloja, kerääjiä on varmasti paljon, ja osa myös käyttää ahkerasti kelloja, eikä vain laita niitä johonkin vitriiniin ihailtavaksi. Jos ajatellaan sanaa “vintage”, tarkoitetaan sillä menneiden vuosikymmenien esineitä ja vaatteita, eikä sillä ole aivan tarkkaa aikarajakäsitettä. Se ilmenee jo muutaman kymmenen vuoden ikäisistä tavaroista puhuttaessa, ja yleensä liittyykin vanhojen tuotteiden keräilyyn. “Vintage-rannekellot” on siis aika laaja käsite. Kun niitä lähdetään hankkimaan, ovat yleensä noin 30 vuotta tai vanhemmat käytetyt rannekellot järkevällä tasolla hankintahinnaltaan; toki vaikka minkälaisia summia saa menemään riippuen, mistä kellosta on kyse. Vintage-kelloa hankittaessa on helpoin tapa välttää niin sanotusti “sian ostaminen säkissä” kun ostaa sen luotettavalta taholta, joka on todistettavasti myös huoltanut kelloa; näin myös ostohetkestä eteenpäin voi odottaa huolettomia käyttövuosia. Ostettava kello kannattaa viedä tarkistettavaksi ja huollettavaksi kellosepälle, joka osaa varmasti asiansa ja voi antaa oman arvionsa huoltotarpeesta. Monet tällaiset tahot paitsi huoltavat ja kunnostavat vintage-kelloja, myös myyvät niitä. Laatukellon tarkistuttaminen ja huollattaminen on aina kannattavaa, koska päätti niitä sitten käyttää tai laittaa vain esille johonkin kokoelmaan, rahat eivät mene hukkaan ja rannekellon arvo säilyy, joskus jopa nousee, jos on kyse harvinaisesta, arvostetusta mallista.

Kellojen malleja

Minkälaisia ja minkä hintaisia vintage-rannekelloja on sitten myynnissä meillä Suomessa? Otetaan esimerkiksi erään verkkosivuston tarjonta. Rolex-merkki, joka siis on hyvin kallis ja tunnettu merkki, löytyy totta kai täältäkin sivustolta edustettuna, ja hintahaitari on aika laaja. Vuoden 1976 Rolex GMT-Master 1675 -kellosta pyyntihinta on huikeat 15.200 euroa, kun taas noin 10 vuotta uudempi 18K Rolex Cellini 5112 lähteekin jo hintaan 2.990 euroa; kyseessä ovat hyvin erinäköiset kellot. Omega on myös haluttu merkki, ja on yleensä edullisempi kuin Rolex: kuitenkin esimerkiksi Omega “Ed White” Speedmaster -mallista pyydetään 19.800 euroa. Tämä kello onkin erittäin kaunis ja ilmeisestikin hyvin huollettu ja pidetty. Rannekellon arvoa lisää se, että sitä on säännöllisesti huollettu, ja muutenkin kohdeltu kuin kukkaa kämmenellä! Muita haluttuja vintage-merkkejä ovat muun muassa Zenith, Patek Philippe, Heuer ja Tudor, ja näistä hieman edullisemmista kelloista voi vaikka aloittaa keräilyharrastuksensa. Tai sitten voi tehdä niin kuin allekirjoittanut; ihailla näitä kauniita vintage-rannekelloja ja haaveilla niiden omistamisesta!