Django con

2019

VILLIN LUONNON SALAISUUDET PALJASTUVAT KAMERAN AVULLA

Lähettänyt on maalis 28, 2018

VILLIN LUONNON SALAISUUDET PALJASTUVAT KAMERAN AVULLA

Vielä viime vuoteen asti oli todennäköisempää nähdä mangusteja television autovakuutusmainoksissa kuin nähdä kuvamateriaalia näistä söpöistä eläimistä niiden luonnollisissa elinolosuhteissa. Mutta tämä muuttui BBC Onen uuden Animals With Cameras -luontodokumenttisarjan myötä. Tässä kolmeosaisessa sarjassa eläimiin kiinnitettiin kameroita, että tutkijat ja katsojat pystyvät tarkkailemaan, missä ne liikkuvat ja mitä ne tekevät. Ja tulokset olivat kiehtovia.

Sarjan tuottaja Dan Rees kertoi BBC Newsin haastattelussa, että tarvittava teknologia on viimein käsissämme. Riittävän pienten akkujen ja linssien sekä riittävän pienten kuvakennojen ansiosta saadaan aikaan teräväpiirtoista kuvaa, josta voidaan tuottaa hidastettua videota. Reesin mukaan eläimille voidaan pukea sen kokoinen kamera, että sen kantaminen on sujuvaa eikä vaikuta eläimen käyttäytymiseen.

Uusiin paikkoihin

Reesin mielestä suurin hyöty tällaisista välineistä on se, että yleisö pääsee paikkoihin, joita se ei ole ennen nähnyt. Rees muistutti, ettemme pääse onkaloihin, korkealle ilmaan tai syvälle merenpinnan alle. BBC:n tuottajat tarjoutuivat jakamaan teknologian ja kuvatun materiaalien tutkijoille, jotka olivat jo tutkineet kyseisiä lajeja. Useimmissa tapauksissa kameroita asensivat tutkijat, jotka olivat jo tottuneet kohteena olevien eläinten käsittelemiseen.

Rees kertoi, että eläinten hyvinvointi oli heille äärimmäisen tärkeää. He eivät halunneet missään nimessä aiheuttaa eläimille stressiä. Että eläintä haluttiin seurata ylipäätään, oli oltava olemassa selkeä hyöty tiedonsaannin suhteen, mikä saattaisi auttaa suojelemaan lajia tulevaisuudessa. Tutkijoiden piti olla varmoja, että häiriö pidettäisiin minimissään.

Uusiin paikkoihin

Vuonna 2017 BBC:n luonnonhistoriayksikön johdossa toimiva Tom McDonald yksilöi mangustit yhdeksi sarjan kohokohdista. Hän vitsaili mangustien olevan hänen innovaationsa vuodelle 2018. Mangustit ovatkin sarjan ensimmäisen jakson pääosassa. Reesin mukaan mangustien suosio säilyy, mikä näkyy myös niiden käytössä esimerkiksi aiemmin mainituissa autovakuutusmainoksissa, joiden Rees naureskeli olleen loistavaa myynninedistämistyötä mangusteille.

Rees sanoi mangustien olevan kuvaajan unelma, koska niillä on niin paljon persoonallisuutta. Ne ovat fotogeenisiä ja kuluttavat paljon aikaa pystyasennossa seison, millä on melkoisesti vaikutusta, koska ne tuntuvat sen seurauksena hyvin inhimillisiltä. Ennakkoon ajateltuna yksi haaste tämän kaltaisen ohjelman kuvaamisessa on mahdollisuus, että kalliit laitteet vahingoittuvat eläinten seikkailuissa. Rees myönsi, että tämä riski oli olemassa, eikä kaikkia kameroita saatukaan takaisin.

Kamerat saatiin hyvin takaisin

Rees kertoi, että totutettujen eläinten, joiden kanssa tutkijat ovat vuorovaikutuksessa joka päivä, kuten mangustien, gepardien ja simpanssien kohdalla, tutkijat tietävät saavansa kameransa takaisin. Totutetut eläimet ovat yleensä tottuneet ihmisten läsnäoloon ja tavallisesti niitä on jo tarkkailtu kiinteällä alueella jonkun aikaa.

Rees myönsi, että tästä huolimatta kuitenkin vähintään yksi mangustien kamera putosi koloon, joten se jää sinne, mikä ei aiheuta mitään ongelmia, mutta valitettavasti materiaalia ei voi millään keinoin enää palauttaa. Kamerat ovat liian pieniä, että niihin voisi kiinnittää lähettimen. Näin ollen totutetut eläimet eivät tuota ongelmia, mutta asia on toinen täysin villien eläinten kohdalla. Rees kertoi heidän olleen onnekkaita, eivät he menettäneet ihme ja kumma yhtään vedenalaista kameraa. Pingviinit ja hylkeet palaavat rantaan, ja kunhan kamerat pysyvät paikoillaan, ne saadaan takaisin.

Viime aikoina olemme nähneet luontodokumenttien vaikuttavan yleiseen mielipiteeseen ja joissain tapauksissa jopa hallitusten käytäntöihin. Jäinen planeetta 2 -sarjan yksi jakso toi julkista näkyvyyttä muoviroskien jääväämättömästä vaikutuksesta ympäristöön. Tämä johti muovipusseista perittävään maksuun Isossa-Britanniassa. Pääministeri Theresa May sanoi tuolloin aiheesta, että kukaan Jäinen planeetta -ohjelmaa seurannut ei epäile tarvetta muovijätteen syntymistä vastaan toimimiselle.

Eläinten seuraaminen nettikameroiden kautta

Rees toivoi, että Animals With Cameras -sarja nostaisi entisestään yleisön tietoisuutta ympäröivästä maailmasta. Hän kertoi olevansa tuottajana mukana toiminnassa ensisijaisesti siksi, että he rakastavat eläimiä. Reesin toivomus on, että nämä dokumentit inspiroisivat ihmisiä pitämään huolta luonnosta laajemmassa mittakaavassa. Hän haluaisi ihmisten näkevän, kuinka ihmeellisiä nämä eläimet ovat, ja kenties ymmärtävän, kuinka paljon meillä on vielä opittavaa joistain todella suosituista eläimistä. Niiden ympärillä on yhä paljon salaperäisiä mysteerejä.

Eläinten seuraaminen nettikameroiden kautta

Muutama vuosi sitten sosiaalisessa mediassa lähti leviämään WWF-luonnonsuojelujärjestön kameralinkki, minkä kuvissa näkyy saimaannorpan suosiossa oleva levähdyskallio. Tämän nettikameran kuva oli pian jokaisen tietokoneen näytöllä. Voit seurata Norppaliveä sivusilmällä samalla kun luet blogeja, pelaat venttiä tai biljardia, luet urheilufoorumeita tai teet oikeastaan mitä tahansa tavanomaista tietokoneellasi – kivellä köllöttelevä norppa ilahduttaa varmasti mieltäsi. Norppakamera on katsottavissa aina kesäisin, kun Saimaan jäät ovat sulaneet.

Eläimiä kuvaavia kameroita löytyy nykyään runsaasti niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Turun saariston Seilin saarella majailevan kalasääsken pesää pääsee tarkkailemaan omasta kamerastaan, kuten myös virolaisen kalasääsken toimintaa pesässä monia vuosia olleen kameran kautta. Helsingissä kuvattiin uimastadionilla majailevan kanahaukkapariskunnan elämää Helsingin liikuntaviraston kameran kautta. Virossa lintupönttöihin ja pesiin asennettujen kameroiden kautta on päässyt ihailemaan muun muassa lehtopöllön ja merikotkan poikasten kasvamista.

Yhdeksi Animals With Cameras -sarjan kohokohdaksi Rees mainitsi vastasyntyneiden mangustien näkemisen. Hän oli todella pitänyt tapahtumasta, varsinkin nähdessään tutkijan reaktion, kun hän näki, kuinka liikkuvaisia ja äänteleväisiä vasta vuorokauden ikäiset mangustit olivat. Hän kuuluu ryhmään, joka on tutkinut mangusteja 25 vuoden ajan. Tutkijoiden aito yllättyneisyys oli mahtava tapahtuma Reesin mielestä.

Vastaava tapahtuma sattui pingviinien kanssa. Tutkijat hämmästyivät nähdessään, että pingviinit uivat täysin syömäkelpoisen ruoan ohi. Linnut käänsivät nokkansa kohti mustekaloja ja katkarapuja, ja tutkijat ihmettelivät, kuinka pingviinit ovat etsimässä ruokaa valtavan suuresta valtamerestä nälkäiset poikaset pesässään ja kieltäytyvät ensimmäisestä vastaan tulevasta ruoasta ja päättävät sen sijaan hakea parasta mahdollista ruokaa poikasilleen. Eläimille puetut kamerat antoivat meille hieman lisää ymmärrystä niiden monimuotoisesta elämästä, mutta osoitti samalla, kuinka vähän niistä oikeasti tiedämmekään.