Django con

2019

Uuden Television Osto-Opas Osa 2

Lähettänyt on tammi 20, 2018

Uuden Television Osto-Opas Osa 2

Televisioiden resoluutio eli terävyys/tarkkuus on ilmoitettu nykytelevisioissa eri termeillä. Yleinen normi jo televisioissa koetaan olevan vähintään Full HD tasoa, joka tarkoittaa reilusti yli 3 miljoonan pikselin kuvanlaatua. Tämän lisäksi markkinoita valtaavat 4K ja UHD televisiot, joissa on jo noin neljä kertaa parempi kuva verrattuna Full HD televisoihin. Tutustumalla erilaisiin TV:n osto-oppaisiin internetistä voit saada kattavasti tietoa ennen kuin uuden television lopullista ostopäätöstä tai kauppaan menoa.

HDR

Toinen kuvaan ja varsinkin väreihin liittyvä ominaisuus, joka on hyvä uudessa televisiossa olla on HDR-tekniikka. Tämä tekniikka tarkoittaa sitä, että kuvaan on saatu suuri dynamiikka., sanan englanninkielinen nimi on High Dynamic Range. HDR tekniikassa kuvaan saadaan suurempi kontrasti eli kuvan mustat ja valkoiset sävyt erottuvat paremmin. Kuvasta tulee todenmukaisempi ja värit toistuu selkeämmin. HDR ominaisuutta voi kokeilla tai siihen voi tutustua sillä lailla, että ottaa kuvan älypuhelimella mahdollisuuksien mukaan jopa osassa älypuhelimien kameroissa valmiina HDR-kuvana ja vertaa sitä normaali laatuiseen kuvaan. Jos tällaista suoraa HDR kuvan ottamisen mahdollisuutta ei omassa älypuhelimessasi ole, voit kuvan ottamisen jälkeen mennä kuvan editointi tai kuvanmuokkaus ohjelmaan ja sieltä säätää kontrastia suuremmaksi ja näin ollen hieman demonstroida paremman kontrastin vaikutusta kuvaan.

Mitä tarkoittaa QLED ja OLED-TV?

Qled on suoraan oma Samsungin kehittämä teknologia. Qled toistaa paremmin vaaleita sävyjä kuin perinteinen LED-televisio ja on siis väriavaruudeltaan ja kirkkaudeltaan paljon laadukkaampi kuin LED-tv. Valovoimaisuutensa takia tällaiset televisiot näyttävät laadukasta kuvaa myös valoisissa huoneissa tai esimerkiksi liikehuoneistoissa. Samsungilla on usein uusissa televisioissa myös lisäksi valon heijastuksen esto kalvo uusimmissa malleissansa, joka vielä lisää mahdollisten heijastusten vaikutuksen minimoimista television paneelissa. Heijastuksen estoa ja valovoimaisuutta kannattaa testata tuomalla kirkasta valoa Qled television lähelle ja verrata sen heijastusta vastaavaan televisio malliin ilman vastaavia ominaisuuksia. Qled tekniikassa Samsung lupaa uusille malleillensa kymmenen vuoden kiinni palamisen takuun. Koska teknologiassa ei käytetä orgaanisia näyttöjä ei näytön teho vähene vuosien varrella ja myöskään samankaltaista mahdollista kiinni palamista ei ole huomattavissa kuin orgaanisissa materiaaleissa. Qled ei kuitenkaan anna samankaltaista mustan syvyyttä kuvaan, kuin esimerkiksi toinen uusi teknologia OLED, joka taas tunnetaan tekniikkana, joka toistaa kaikki mustan syvyydet. OLED tarkoittaa sitä, että tämän kaltaisten paneelien jokainen pikseli on oma valonlähteensä. Yksittäisen pikselin pystyy siis sammuttamaan kokonaan kun entisessä tekniikassa niitä pystyy vain himmentämään tiettyyn pisteeseen asti. Tämä takaa täydellisen mustan eli musta on oikeasti mustaa eikä heijasta valoa takaisin. Television eron huomaa todella ja kuva on erittäin aidon tuntuinen. Kontrasti OLED televisioissa on suuri, mutta orgaanisen materiaalinsa takia valovoimaisuus ja valkoiset sävyt eivät toistu niin hyvin kuin esimerkiksi Qled-tekniikassa. OLED näytöt toimivat parhaiten pimeämmässä kuvan katselu ympäristössä ja eivät vedä vertoja Qledille kirkkaissa ympäristöissä. OLED televisiot ovat ohuempia televisioita koko markkinoilla ja katselukulma on lähes rajaton. Nyt uutena tekniikkana tunnettu OLED on saanut paljon arvostelijoita mahdollisen kuvan kiinni palamisen riskin vuoksi, joka varjostaa tämän tekniikan markkinoita. Siitä ei kuitenkaan vielä olla saatu tutkimustuloksia, mutta OLED televisioita myyvät merkit eivät myöskään anna Qledin tapaisia kymmenen vuoden kiinni palamisen takuita kuluttaja asiakkailleen. Kattavat takuut ja lisävakuudet kiinni palamisen riskin suojaamiseksi kannattaakin, sillä OLED televisiot ovat muita tekniikoita kalliimpia televisioita.

Mitä tarkoittaa QLED ja OLED-TV?