Django con

2019

Uuden Television Osto-Opas Osa 1

Lähettänyt on tammi 10, 2018

Uuden Television Osto-Opas Osa 1

On hd:ta, full hd:ta, ledi telkkaria, Oled ja Qled tekniikkaa ja 100hz, pikseliä, vaikkapa mitä erilaista uutta sanaa ja termiä televisio tekniikassa! Ja sitten varoitellaan, että kuva voi pätkiä, et pysty pelaamaan pelejä jos ostat vääränlaisen television ja värit pitää kalibroida, sovellukset päivitellä ja näin edespäin. TV:n ostaminen vaatii hieman taustatietojen keräämistä, lukuisia keskusteluja ja lopulliseen ostopäätökseen tukea ja tekniikan tuntemusta. Mistä sitten aloittaisi, kun se vanha hyväksi koettu televisio on tullut tiensä päätökseen ja aika on hankkia uusi? Vierailemalla elektroniikka myymälässä saat yhdenlaisen näkökulman asiaan, mutta muista aina, että paikalla sinua palvelee myyjä eikä elektroniikan asiantuntija.

Mitä nykytelevisioista on hyvä tietää?

Teknistä tietoa televisioista löytää jo pilvin pimein kuluttajien saataville, sillä internetin ihmemaailmaan voi puskea tietoa ja mielipiteitä joka ikinen. Kaikkea ei kuitenkaan kannata uskoa ja televisio bisnes onkin aina ollut kuluttajien myytien ja syynin alla mitä erilaisimmilla kotikikoilla ja uskomuksilla höystettynä. Perusasioista on aina hyvä lähteä liikkeelle ja omaa tietämystä ei kannatta lisätä vain kuulopuheiden varaan. Keskitytään hetki nykyaikaisiin televisioihin ja niiden kuvanlaatuun. Nykyään myytävät televisiot ovat lähes kaikki LED-televisioita. Tämä tarkoittaa sitä, että paneelin taustaa valaisee led-valo paneeli. TV:llä on aina ilmoitettu jokin pikselimäärä. Full HD televisio on nykyajan perusnormi. Sillä tarkoitetaan sellaista televisiota, jossa pikselitarkkuus on resoluutioltaan 1920×1890. Resoluutio kertoo sen, kuinka monta pikseliä on kuvassa. Full HD (High Resolution) kuvassa on siis reilusti yli kolme miljoonaa pikseliä. Mikä sitten on pikseli? Resoluutio voidaan ajatella selkeästi mielikuvana niin, että piirrät eteesi neliön. Neliö on yksi pikseli. Sen jälkeen voit jakaa neliön kahteen osaan piirtämällä pystyviivan sen keskelle. Ja sen jälkeen voit jakaa sen vielä neljään osaan piirtämällä vaakasuoran viivan sen keskelle. Näin saat mielikuvissasi aikaiseksi niin sanotun resoluution 4×4 sillä tuon yhden neliön sisällä on kuitenkin selvästi neljä neliötä ja neljä eri osiota, jotka erottuvat toisistaan. Mitä pienemmät nuo neliöt ovat, sitä pyöreämmäksi, tarkemmaksi ja kirkkaammaksi kuva saadaan. Entisajan Nintendo pelit olivat hyvin kulmikkaita, nykyään tarkoituksella pikselöitetty peli nimeltä Minegraft, toimii myös hyvänä esimerkkinä. Tätä tarkoittaa lyhyesti resoluutio. Mitä parempi resoluutio, sen tarkempi ja parempi siis kuvakin on. Full HD resoluutiossa on jo yli 3,6 miljoonaa pikseliä kuvassa.

Mitä tarkoittaa 4K tai UHD

High Resolution tai Full HD:n lisäksi resoluutiosta kertovat uudemmat UHD tai 4K termi. Nämä molemmat termit tarkoittavat karkeasti, että kuvassa on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin Full HD-näytössä. Eli näissä televisioissa on todella korkea pikselimäärä, lähes 9 miljoonaa pikseliä kuvassa. Kirkkaus ja kuvan laatu sekä terävyys on siis aivan eri tasolla tällaisessa televisiossa ja varsinkin vaikuttaa kuva elämykseen isommissa televisioissa. Kuluttajan on kuitenkin muistettava, että teknologian kehitys on kehittänyt itse televisiot näyttämään kyseisen laatuista kuvaa, mutta televisio itse pystyy kuitenkin vain toistamaan lähetyksen kuvanlaatua. Joten vanhempia ohjelmia ja vielä suurinta osaa nykyisestä ohjelma kattauksesta ei 4K tai UHD televisio toista kuin sillä kuvanlaadulla, millä lähetys on tallennettu tai kuvattu näytölle. Monet isommat urheilulähetykset ja uusimmat elokuvat ovat jo kuitenkin tämän laatuisia ja tilanne markkinoilla varmasti muuttuu pikatahtia, sillä korkeamman kuvanlaadun lähetyksiä osaavat kuluttajat jo kysellä. Jos televisiosta katselee siis vain perinteisiä kanava tarjontoja, ei Full HD:sta ylempää kuvanlaatua tarvitse vielä hankkia, mutta koska tekniikka kehittyy hurjaa vauhtia voi jo muutaman vuoden päästä lähetysten olettaa olevan tämän laatuisia ja siksi päivitys kaikkein parhaaseen kuvanlaatuun voi olla kohdillaan.

Mitä tarkoittaa 4K tai UHD