Django con

2019

Modernin Kodin Pienet Ihmeet Osa 1

Lähettänyt on huhti 11, 2018

Modernin Kodin Pienet Ihmeet Osa 1

Entisaikaan, kun tekniikkaa ei ollut nyt inkään kotona muuta kuin yksinkertaisten sähkölaitteiden valossa, oli hankalampi ottaa ystävää yö kylään tai tehdä kotilounas koko perheelle. Se vanha taiteltava painava rotisko, vieraspeti, ja sen erillinen painava vyöllä taiteltu patja kannettiin vintiltä asuntoon. Lounasta varten lainattiin naapurinkin astioita. Nykykodeista löytyy paljon tekniikkaa ja asioita, jotka helpottavat niin omaa arkea, tekevät elämisestä mukavampaa ja miellyttävämpää ja koristavat silmää. Käynti ystävän kodissa avasi silmiä, sillä omasta arjesta ei ole näitä pieniä asioita helppo erotella, jotka ovat osa omaa arkielämää, mutta toisen arkea katselleena tätä ymmärtää paremmin.

Saapuminen kotiin

Korkeat kauniit upotetut peilikaapistot piilottavat hyvin ulkovaatteet ja viilenneessä syksyssä tarvitsemat villahuivit sekä saappaat sisäänsä. Kaappi on täynnä, mutta helposti paikalleen liukuvan kaappioven sulkeuduttua, pysyy asunnon yleisilme todella siistinä. Istutamme alas keittiöön, jota koristaa kauniissa maljakossa rehevät valkoiset liljat. Saksofonin soitosta puhuttaessa, mieleemme juolahtaa musiikki. Television alla sijaitsevat stereo kaiuttimet ja vahvistin kutsuvat kuunteluun. Ylös ei tarvitse kuitenkaan nousta. Niin kuin ennen, kun musiikki vaihtoehtoina olivat: mitä ikinä tuleekaan radiosta tai oma cd-levy kokoelma. Nyt keittiöstä istuen yhdistetään tabletti kotiteatteriin ja valitaan juuri se tietty kappale Spotify soittolistalta mikä halutaan. Omalta puhelimelta soittolista täytyy muokata julkiseksi, jolloin tabletilla oleva eri kirjautujan sama musiikinsoitto-ohjelma löytää listan ja listalta kappaleen. Tätäkin miettiessä, tulee pohtineeksi mitä kaikkea tekniikkaa välissä käytettiin. Loppupelissä keskustelu musiikista päättyi siis siihen, että kuuntelimme samaista soittoa laadukkaalla musiikkikoneistolla alta minuutin. Jos samaa olisi yritetty ennen kotien modernia tekniikkaa olisi tapaus ollut täysin erilainen. Olisimme keskustelleen kappaleesta, ilmaisseet halumme kuunnella sitä ja pohtineet olisiko kappale missään CD-levyllä. Jos ei, olisimme mahdollisesti päätyneet seuraavana päivänä kirjastoon, lainamaan kyseistä levyä, tultu takaisin, painettu levy soittimeen ja kuunneltu musiikkia kyykkien soittimen vieressä. Tämän jälkeen palautettu levy seuraavana päivänä takaisin kirjastoon ja käyty koko rumba taas uusiksi jos biisiä haluaisi kuunnella uusiksi tai äänittää se kasetille tai ostaa kyseinen levy itselleen. Kolmen päivän työ on tekniikalla lyhennetty minuuttiin. Kuinka upeaa on se, että varsinkin musiikkia voimme jakaa ja kuunnella lähes mistä päin maailmaa vaan mihin tahansa aikaan, genreen ja jakaa omia kappaleita, soittolistoja ja vaikkapa ihan omaakin musiikkia niin helposti läpi internetin toisillemme?

Mitä kaikkea tekniikkaa tähän sitten käytettiin?

Ensimmäiseksi, ajatuksesta teoksi tuli stereoiden yhdistäminen tablettiin. Stereot itsessään vaativat virtaa ja niiden automaattinen lepotilasta päälle meno on jo teknisesti kehitetty ominaisuus. Tabletin yhdistäminen stereoihin Bluetooth yhteyden avulla on seuraava tekninen toimenpide. Älylaite on säilyttänyt muistissansa sen, että tämä laite on ääntä toistava soitin, johon nyt yhdistetään laitteen välittämät äänet. Spotify, eli musiikin kuunteluun suunniteltu ohjelma ja älysovellus aukeaa. Sen haku on itsessään jo tekninen ja hakusanan mukaisesti se ilmoittaa hakuun sopivimpia vaihtoehto ratkaisuja älykkään toiminnon avulla. Kun hakutulokset eivät miellyttäneet, yhdistettiin älypuhelin ja toinen kirjautunut Spotify tili kuvioon ja vaihdettiin yksityistä tietoa julkiseksi, jonka löytämiseksi tarvitaan myös yhteys noiden kahden laitteen välillä, sen yhteyden hoitaa Wi-Fi eli wireles network jonka avulla Spotify muutos soittolistassa on heti myös toisenkin älylaitteen samaisen ohjelman löydettävissä. Ja ei muuta kuin kappale soimaan, miten ääni syntyy ja tulee internetistä tuohon ohjelmaan, ohjelmasta tuolle tabletille ja tabletista langattomasti Bluetoothin kautta stereoihin ja stereoista ulos kauniina värähtelyä mikä miellyttää korviamme onkin sitten jo aivan eri tarina tekniikasta ja sen kehittymisestä.

Mitä kaikkea tekniikkaa tähän sitten käytettiin?