Django con

2019

Miksi kellot maksavat niin paljon?

Lähettänyt on huhti 19, 2019

Miksi kellot maksavat niin paljon?

Tämä on kysymys, joka on varmasti kuultu jokaiselta ihmiseltä tässä maailmassa. Jokainen haluaisi ostaa sen unelmien kellon, joka olisi oikeasti toimiva ilman, että se menee rikki ensimmäisten viikkojen aikana. Tämä on kuitenkin monelle vain unelma tai säästämisen takana. Usein kellot ovat hyvinkin kalliita ja parhaimmillaan maksavat monta sataa euroa, kalliimmat jopa tuhansia. Kelloja on tietenkin mahdollista saada myös erittäin edullisesti, mutta silloin ne usein ovat piraattikopioita merkkikelloista tai edullisesti tuotettuja halppiskelloja, joiden kestävyyskin kävelee käsi kädessä hinnan kanssa. Eli oikeasti toimivan ja hyvän rannekellon ostaminen on usein hieman isompi ostos, eikä niitä saa hankittua vaatekaupasta muutamalla kympillä. Kelloissa on muutenkin se etu, että laadukas kello on usein kerran ostettuna koko elämän ikäinen, eikä silloin uutta kelloa tarvitse ostaa välttämättä ollenkaan. Ellei kelloista tule riippuvuus, jolloin kellojen tarve ei näe loppua. Usein myös laadukkaissa kelloissa on muutaman vuoden takuu, joka kattaa kellon toimivuuden ja sen saa viedä ilmaiseksi korjattavaksi. Eri asia tietenkin on, jos kellon haluaa pelkästään koristeeksi. Silloin kellon oikealla toimivuudella ei ole väliä ja sen saa ostettua hyvinkin edulliseen hintaan. Tällöin se on enemmänkin rinnastettavissa normaaliin rannekoruun, kun kellosta ei saa sille luotua hyötyä. Tämä on kuitenkin monelle riittävä ja nykypäivän kello trendin myötä niitä on ruvettu käyttämäänkin pelkkinä koristeina.

Mikä kelloissa sitten maksaa?

Moni ihmettelee kovasti, että miksi rannekellot sitten ovat niin paljon kalliimpia kuin muut kellot. Niihinhän käytetään samaa mekaniikkaa kuin muihin kelloihin ja seinäkellon saa muutamalla kympillä huonekaluliikkeestä. Tämä on kuitenkin todella kaukainen mielikuva ja isolla seinäkellolla ja todella pienellä rannekellolla ei oikeastaan ole mitään muuta yhteistä kuin ajan näyttäminen. Riippuen kelloista niillä saattaa myös olla sama teknologia, mutta teknologian toteuttamine on rannekellossa huomattavasti hankalampaa. Onhan se ihan loogistakin, että ison seinäkellon valmistaminen vie huomattavasti paljon vähemmän aikaa kuin pienen rannekellon. Seinäkelloja on myös kokonsa puolesta osittain mahdollista valmistaa koneellisesti.

Mikä kelloissa sitten maksaa?

Mekaanisen kellon hinta usein perustuu sen valmistuksen hankaluuteen. Usein pienien mekaanisten rannekellojen valmistamine on hyvin aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa. Kelloja on myöskin mahdotonta valmistaa koneellisesti, jolloin ne vaativat erittäin paljon käsityötä, pienen pienten palasten paikoilleen laittamisessa. Usein myös laadukkaan mekaanisen kellon pitäminen vaatii säännöllisesti huoltoa noin 10 vuoden välein, jolloin kaikki osat puhdistetaan ja öljytään. Tämä työ on myös tehtävä täysin käsityönä, joka taas nostaa hintaa huomattavasti. Toinen hintaa nostava asia on laadukkaat materiaalin mekanismin käytössä. Usein piraatti ja halvimmilla kelloilla ei ole käytössään tarvittavan laadukasta kalustoa. Nykyään osa halvimmista kelloista käyttää kuitenkin sveitsiläisiä osia, mutta nämäkään eivät ole yhtä laadukkaita kuin aitojen merkkikellojen käyttämät materiaalit. Kellon hintaa saattaa kuitenkin myös nostaa sen kuoren materiaali. Monissa kelloissa on käytetty kuoren valmistuksessa kultaa, valkokultaa tai hopeaa, joka nostaa hintaa huomattavasti korkeammaksi. Usein myös nämä esitellään ensimmäisenä kalliimmissa kelloissa, jolloin se nostaa kellojen keskihintaa ylöspäin. Usein kuitenkin kysymällä on mahdollista saada samasta mallista edullisempi teräskuorinen malli. Kellojen hinnat myöskin vaihtelevat sen käyttöteknologiasta. Usein mekaaniset kellot ovat kaikkein kalleimpia. Niihin tarvitaan paljon enemmän pieniä osia kuin muissa kelloissa, joka nostaa hintaa. Toisena hinnassa taas tulee sveitsiläinen ankkurikäyntinen kello, tässä osia on huomattavasti vähemmän, joka tekee sen valmistamisesta nopeampaa ja se taas laskee hinnan pienemmäksi. Edullisimmat kellot on taas valmistettu yksinkertaisella käyntilaitteistolla, joka koostuu pelkästään kahdesta osasta.