Django con

Lasten älykellot

Lähettänyt on heinä 7, 2021

Lasten älykellot

Viime vuosina ovat hurjaa vauhtia yleistyneet niin kutsutut älykellot. Oikeastaan juuri kun opimme käyttämään älypuhelimia, ilmaantuivat älykellot seuraavaksi, ja voimme nyt vain ihmetellä miten tulimme joskus toimeen ilman niitä.

Älykello onkin varsin oiva puhelimen aisapari; aina ei tarvitse kaivaa kännykkää esille kun haluaa tarkistaa asioita, vaan voi vain vilkaista ranteeseen. Ja siinä missä maailmalla lasten älykellot ovat olleet suurinta huutoa jo usean vuoden ajan, alkavat ne nyt vasta saada jalansijaa meillä Suomessa – parempi toki myöhään kuin ei milloinkaan. Mutta kannattaako lapselle hankkia oma älykello? Ja jos kannattaa, niin milloin, ja mitä pitää ottaa huomioon? Katsotaanpa muutamaa syytä, miksi lasten oman älykellon hankkiminen on järkevä ja kannattava päätös.

Turvaa, tukea ja mielenrauhaa

Usein lapselle hankitaan se ensimmäinen puhelin silloin, kun hän aloittaa koulun; tämä on monestikin juuri se hyvä ikä. Mutta mitä hyötyä olisi, jos hankkisikin älypuhelimen sijaan lapselle näppärän älykellon? Paljonkin hyötyä, eikä vähiten vanhempien mielenrauhan tuojana. Kerran jos toisenkin on isä tai äiti yrittänyt ottaa yhteyttä lapsen puhelimeen, joka onkin unohtunut jonnekin repun pohjalle – ja mielenrauha on ainakin hetkeksi mennyttä. Älykello taas on aina mukana menossa, paikallaan lapsen ranteessa, hänen ulottuvillaan.

Monesti lasten älykelloissa on myös puhelinluettelo, johon voi valmiiksi tallentaa tärkeimmät numerot, ja näin lapsi saa tarvittaessa helposti yhteyttä muihin päin. Entä miltä kuulostaa hätäpainike: painamalla vain yhtä nappia lapsi voi nopeasti ja helposti soittaa huoltajalleen. Eikä tarvitse pelätä, että älykelloa tarvitsee suunnattomasti varjella ja varoa – lasten älykellot on nimenomaan suunniteltu vauhdikasta menoa ja villejäkin leikkejä silmällä pitäen. Lapsille kehitetyt kellot eivät yleensä vaadi synkronointia älypuhelimeen, vaan ovat omia liittymiään omalla SIM kortilla – näin ne korvaavat siellä laukun pohjalla nuhjaantuvat puhelimet olemalla kätevästi ranteessa, aina helposti mukana. Selkeät kuvakkeet ja kosketusnäyttö tekevät kellon käyttämisen myös helpoksi. Kun älykelloon lataa kalenterisovelluksen, on mutkatonta olla tukena lapselle asettamalla vaikkapa muistutuksia harrastusaikatauluista tai läksyistä. Näin lapsi oppii itsenäisemmäksi, mutta niin että tietää saavansa apua ja rohkaisua vanhemmilta koko ajan. Ja eräs erinomainen näkökohta on se, että älykellon avulla lasta voi motivoida liikuntaan; toisin kuin tietokoneella kököttäminen, kellon aktiivisuusmuistutukset ja askelhaasteet saavat lapsen ja myös muun perheen siinä samalla ottamaan aktiivinen arki sydämenasiaksi!

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Vaikka älykello tuo turvaa sekä lapselle että vanhemmille, pitää muistaa, että kaikelta sekään ei valitettavasti suojaa, eikä kannata tuudittautua väärään, keinotekoiseen turvallisuuden tunteeseen. Oikeat ja selkeät pelisäännöt älykellon käytöstä tulisikin selvittää ja opettaa lapselle, sillä älykello ei esimerkiksi estä lasta joutumasta vaaratilanteisiin tai auta häntä paremmin huomioimaan liikennettä. On toisaalta tärkeää, että kun lapselle opetetaan nämä asiat ja älykellon oikeanlainen käyttö, hän tuntee, että on helppoa soittaa vanhemmille aina tilanteen ja tarpeen vaatiessa. Vanhemmat voivat halutessaan myös vaivattomasti estää tuntemattomat numerot, tallentaa tärkeät yhteystiedot, ja määritellä kenelle tai milloin lapsi voi kellolla soittaa tai viestitellä. Kellon sovellukseen voidaan myös määrittää turvalliset alueet, esimerkiksi koulun piha tai kodin lähiympäristö, jolloin sovellus kertoo, jos lapsi kulkee asetettujen raja alueiden ulkopuolelle. Kannattaa myös muistaa, että lapsellakin on toki oikeus yksityisyyteen; totta kai paikannusmahdollisuus on erinomainen asia, kun halutaan varmistaa lapsen turvallisuus. Mutta tätäkään ei pidä väärinkäyttää. Kunnioitetaan siis lasten yksityisyyttä antamalla heidän esimerkiksi leikkiä ilman taukoamatonta valvontaa tai liikkeiden tarkkailua. On varmasti siis hyvä muistaa lasten älykellojen perimmäinen tarkoitus: turva ja mielenrauha sekä lapselle että vanhemmille!