Django con

Kuinka valita sinulle sopivin älykello?

Lähettänyt on kesä 11, 2019

Kuinka valita sinulle sopivin älykello?

Tämän päivän yksi kiinnostavampia teknisiä laitteita ovat kätevät ja monipuoliset älykellot, toiselta nimeltään älyrannekkeet.

Moni on varmasti nähnyt kiinnostavan näköisen, rannekelloa muistuttavan kapistuksen, jolla ihmiset makselevat jo lounaitaan ja vastaanottavat viestejä. Älykellot eivät tosin ole vielä lyöneet läpi sillä mittakaavalla, kuin vuosia sitten ennustettiin, mutta ne ovat silti yleistyneet huomattavasti ja moni kokee älyrannekkeen erittäin käteväksi kaveriksi älypuhelimen rinnalle. Mikäli älykello ei laitteena ole tuttu, herää varmasti ensimmäisenä kysymys siitä, mihin sitä voi käyttää ja kuinka se voisi hyödyttää jokapäiväistä arkea? Älykello toimii ikään kuin kätevänä aisaparina älypuhelimelle, ja useimmiten se tarvitseekin puhelimeen ladattavan sovelluksen toimiakseen. Markkinoilla on toki myös älyrannekkeita omalla sim- kortilla, mutta Suomesta saatava valikoima on toistaiseksi vielä melko suppea. Suurin siitä saatava hyöty onkin se, että saat puhelimeen tulevat ilmoitukset myös kellon näytölle, jolloin sinun ei tarvitse aina kaivaa puhelinta esille, vaan voit nopeasti tarkistaa kellosta, mikäli haluat reagoida ilmoitukseen. Älykellolle on myös mahdollista ladata erilaisia sovelluksia ja se toimii kätevästi myös maksutilanteissa lähimaksukortin tai älypuhelimen sijasta. Ensimmäiset älykellot tulivat markkinoille Applen toimesta syksyllä 2014. Vielä tällöin eivät kuluttajat innostuneet uudesta lelusta, sillä sen hyötyjen ei koettu olevan korkean hinnan suhteen tasapainossa. Sen jälkeen useat valmistajan ovat tuoneet markkinoille oman versionsa älykellosta, ja myös Apple on ehtinyt jo päivittää mallinsa uudelle asteelle ja onkin edelleen johtoasemassa myyntitilastoissa. Älykelloista povattiin kovaa kilpailijaa aiemmin ilmestyneille aktiivisuusrannekkeille, mutta edelleen kuluttajat arkailevat hinnaltaan kalliin älykellon ostoa, sillä sen edut eivät vielä toistaiseksi päihitä suhteessa huomattavasti edullisempaa aktiivisuusranneketta.

Ota huomioon nämä asiat

Mikäli älykellon hankkiminen kiinnostaa, kannattaa ensimmäisenä kartoittaa oma tarve ja budjetti. Kaikki älyrannekkeet eivät toki ole hinnaltaan päätähuimaavia, vaan edullisimmillaan laitteen saat ranteeseen jopa alle 200 eurolla. On olemassa myös erityisesti lapsille tarkoitettuja malleja, jotka helpottavat lapsen ja vanhempien välistä yhteydenpitoa. Kelloon voi tallentaa puhelinnumeroita, joihin käyttäjä pystyy turvallisesti vastaamaan ja se myös kertoo lapsen kulloisenkin sijainnin. Kyseiset mallit ovat hinnaltaan ainoastaan noin 150 euroa.

Ota huomioon nämä asiat

Mitä enemmän ominaisuuksia kelloon haluaa, sen kalliimpi laite luonnollisesti on. Myös materiaali nostaa hintaa. Muoviset ovat siis edullisempia kuin teräksiset mallit. Kalleimmat laitteet maksavat kuluttajalle noin 700-800 euroa eli jopa enemmän kuin markkinoiden tehokkaat ja monipuoliset älypuhelimet. Toki täytyy muistaa, että myös ihan tavallinen, ulkonäöltään ja laadultaan erinomainen rannekello on arvokas esine ja useille meistä se toimii myös yleellisenä asusteena eikä ainoastaan teknisenä laitteena. Varsinkin muun muassa Huawei Watch, Samsung Gear S3 ja Moto 360 ovat ulkomuodoltaan sellaisia, että ne eivät muistuta liiaksi sporttisia urheilurannekkeita, vaan sopivat myös juhlavampien asujen kanssa yhteen. Muista ottaa huomioon myös älykellon käyttöjärjestelmän yhteensopivuus oman älypuhelimesi kanssa. Kannattavaa on myös miettiä hieman tätä hetkeä pidemmälle ja pohtia, minkä puhelimen mahdollisesti aikoo seuraavaksi hankkia, ja varmistua siitä, että älykellosi toimii myös jatkossa yhteistyössä puhelimesi kanssa. Tästä voikin siis päätellä, että eivät kaikki älyrannekkeet toimi yhteen kaikkien käyttöjärjestelmien kanssa. Esimerkiksi Apple Watch on mahdollista liittää vain iOS- laitteille ja puolestaan Sony SmartWatch 3 on kokonaan yhteensopiva vain Android- käyttöjärjestelmälle. Älykellon ominaisuuksiin kuuluu viesteistä ilmoittamisen lisäksi muun muassa käveltyjen askelten laskeminen ja kalorien kulutuksen mittaaminen. Kelloon saa ladattua erilaisia musiikki- ja urheilusovelluksia, riippuen siitä kuinka kallis laite on kyseessä. Arvokkaimmissa laitteissa on myös wifi- ominaisuus sekä NFC- siru, joka mahdollistaa lähimaksamisen.