Django con

2019

Kohti Helpompaa Pyykinpesua

Lähettänyt on maalis 20, 2018

Kohti Helpompaa Pyykinpesua

Pyykinpesu entisaikaan oli joka viikkoinen, jopa joka päiväinen aikaa vievä suuroperaatio, joka oli pääsääntöisesti koti vaimon tai äidin harteilla. Puhtaan valkeat lakanat huojuivat tuulessa ja kuuluvatkin osana entisajan elokuvien rekvisiittaa usein.Pyykkiä pestessä vaatteet ja kankaat liotettiin isoissa sammioissa, joita sitten jalkavoimin tai käsivoimin survottiin edestakaisin, jotta pesuaineet tehoisivat, kankaiden lika irtoaisi ja pyykin pesun apuvälineiden avulla sitten likaisimmat pyykit vielä hangattiin puhtaaksi käsin saippuanpala toisessa kädessä. Se oli rankkaa hommaa. Nykyaikana käsivoimin tehtävää pyykkäystä näkee lähinnä vain kesäisin mattojen pesupaikoilla. Pyykin pesu ei ole vaivalloista ja lähes jokainen teini-ikänsä ylittänyt osaa ja mieluustikin pesee omat pyykkinsä. Suomalainen mies osaa sen myös. Toki poikkeuksia sääntöön on aina. Aikoinaan pyykkipäivien tuntien kestoisesta pyykkäys sessioista ollaan pyykkiin kulutettu aika vähennetty muutamaan minuuttiinkin parhaimmillaan. Laita pyykit koneeseen, valitse automaattinen ohjelma, kone päälle. Tunnin päästä palaa paikalla, viikkaa kuivat vaatteet. Ja se oli siinä. Vielä ei ole keksitty itse viikkaavaa laitetta, joka voisi jopa pyykin erottelun, pyykkäämisen ja kuivaamisen jälkeen vieläpä viikata pyykit kauniiksi ja tönäistä ne sellaisena ulos laitteesta. Tämän keksimiselle tuskin on tulossa mullistavia uutisia lähiaikoinakaan.

Pyykinpesukoneet

Koneita on yhtä monenlaisia kuin niiden käyttäjiäkin. On päältä tai edestä täytettäviä, on kuivaavia ja pinottavia. Isoja ja pieniä. Tärkein asia on miettiä, omaan käyttöön sopivaa ympäristöystävällistä pesukonetta sellaista hankittaessa. Kuinka usein peset pyykkiä ja kuinka suuria määriä haluat laittaa koneeseen kerrallaan? Onko kuivausmahdollisuus must vai onko kuivausrumpu erillinen? Minkälaisia pyykkejä peset, miten pyykkikone on tarkoitus sijoittaa ja minkälaisella ohjelmalla on tarkoitus pestä. Tärkeintä on tietää suurin piirteinen täyttömäärä pesukoneelle. Jos käytetään tai halutaan käyttää pikapesua ja pyykki on kuitenkin suhteellisen likaista, ei voida missään nimessä käyttää pesukoneen maksimitäyttömääriä. Maksimimäärä tarkoittaa kaikkein tehokkaimmalla pesulla varustetun ohjelman täyttömäärää. Liika täyttäminen myös kuluttaa konetta ja pahimmassa tapauksessa rikkoo sen. Jotkut kankaat ja materiaalit imevät runsaasti vettä itseensä ja ovatkin todella painavia jo pelkästään pesukoneelle muun muassa paksut peitteet ja peitot sekä tyynyt ja villakankaat. Vaatekappaleesta neuvotaan, että sen painoksi kannattaa arvioida noin yksi kilo. Tästä on hyvä laskea omaan tarpeeseen sopivaa täyttömäärää. Jos taloudessa tulee pestyä paljon pyyhkeitä, peitteitä tai lakanoita, silloin täyttömäärää kannattaa miettiä tarkoin. Jo yhden pedin petilakanat, tyynylakanat, peitto, tyynyt ja lakana sekä päiväpeite kokonaisuutena vaatii vähintäänkin neljä tai jopa viisi koneellista normaali talouskokoiselta pyykinpesukoneelta, voit vain kuvitella kiireisessä lapsiarjessa jos petilakanoita ja peitteitä tarvitsee perus pyyhkeiden sekä muun vaatteen lisäksi pestä vaikkapa kerrankin kuukaudessa. Pyykistä tulee olennainen osa joka päiväistä arkea jos isoon talouteen hankitaan liian pieni tai tehoton pyykkikone. Samoin toisinpäin. Jos yhden hengen talouteen, jossa pyykkimäärät ovat hyvin pienet, hankitaan liian suuri kone, on koko vaatekaappi pestävä kerralla ja pyykkikopassa on aina ne lempihousut tai juuri se t-paita, minkä haluaisi pukea päällensä, koska yksinkertaisesti liian suurta konetta ei kannata eikä halua laittaa päälle sen ollessa puoliksi tyhjä.

Pyykinpesukoneet

Muita asioita, mitä pyykkikoneeseen on mahdollisuus miettiä jo ennen kauppaan menoa on sen desibelit eli kuinka voimakasääninen pesukone on. Nykyään on jo olemassa erittäin hiljaisia malleja. Pyykinpesukoneissa osassa on myös omat pesuaineannostelijansa, helppoon pyykinpesuun ja joissakin malleissa on muun muassa höyrypesu mahdollisuus, jopa sopii hellävaraiseen ja allergisille henkilöille paljon paremmin kuin vesipesu.